26-08-11

Kasteel Meylandt

Het Kasteel Meylandt is gelegen in Heusden-Zolder. Het kasteel was oorspronkelijk een groot landhuis en werd voor het eerst vermeld in 1385. Het heette toen het Hof van Boeckt. In 1842 werd het kasteel grondig verbouwd door Barthélémy de Theux de Meylandt, een van de eerste Belgische premiers. In 1907 werd het kasteel nogmaals verbouwd tot het huidige neo-classicistische kasteel. Na het vertrek van de familie de Theux werd het kasteel eigendom van de gemeente die er in 1972 een kunstacademie in onderbracht. In de jaren '90 werd het kasteel terug in zjn oorspronkelijke kleuren geschilderd. 

kasteel meylandt 1.jpg

kasteel meylandt 2.jpg

kasteel meylandt 3.jpg

kasteel meylandt 4.jpg

kasteel meylandt 5.jpg

     Beeldengroep van Albert Thoilants

kasteel meylandt 6.jpg

 

05-07-11

Kasteel Heyde dijck

Het kasteel Heyde dijck is gelegen in Scherpenheuvel-Zichem. Te midden van de natuurgebieden in de omgeving, bouwden Leopold Govaerts en zijn vrouw, Marie-Josephine Houbrechts, in 1903 hun kasteel. Gedurende de jaren heen waren er verschillende eigenaars, maar het werd steeds heel goed onderhouden. Nu is het kasteel in het bezit van Joris en Marie-Josée Van den Bruel – Wouters. Zij besloten anderen de mogelijkheid te geven om mee te genieten van dit prachtige pand en zijn prachtige omgeving door het openen van een gastenverblijf. Meer informatie vind je op de website www.heydedijck.be

kasteel heyde dyck 1.jpg

kasteel heyde dyck 2.jpg

kasteel heyde dyck 3.jpg

kasteel heyde dyck 4.jpg

kasteel heyde dyck 5.jpg

kasteel heyde dyck 6.jpg

kasteel heyde dyck 7.jpg

kasteel heyde dyck 9.jpg

 

 

28-06-11

Opening Park Cerckel

De opening van park Cerckel in Diest werd gevierd vol muziek en animatie op 26 juni 2011.
Deze voormalige Engelse stadstuin werd rond 1880 aangelegd als brouwerstuin op het terrein van het voormalige Minderbroedersklooster. Enkel de infirmerie en de rondboogpoort bleven bewaard. Sinds 1990 is deze prachtige tuin in verval, maar daar komt nu verandering in. Stad Diest kocht eind jaren 1990 de tuin aan er werden subsidies en steun bekomen voor de renovaties. De tuin, de vijver, de brug, de grot en de rondboogpoort worden in deze eerste fase gerenoveerd. In een latere fase gaat de stad ook de infirmerie onder handen te nemen. Op het moment van de opening waren de paden en het grasveld nog niet aangelegd. Maar de stad hoopt dat dit park echt gaat leven. Een nieuwe, mooie groene long in het hart van de stad waar mensen komen wandelen, picknicken, enz…

park cerckel 1.jpg

De infirmerie

park cerckel 2.jpg

“De Ruiter”. Dit werk van de Diestse kunstenaar Jan Heylen (1931-1967) zal een permanente plaats krijgen in het park.

park cerckel 3.jpg

park cerckel 4.jpg

“Met mijn hoofd in een boom”. Dit is een tentoonstelling van drie figuren: een man, een vrouw en een kind, die elk hun eigen verhaal vertellen in een boom, eenvoudige verhalen over het dagelijkse leven. Meer informatie vind je hier

park cerckel 5.jpg

De “Gehoornde Man”. Deze intrigerende theatervoorstelling neemt je mee in een wereld van poëtische rituelen waarbij de grens tussen fantasie en werkelijkheid zeer dun wordt. De belangrijkste attributen zijn de gedachten van de toeschouwers die telkens op onverklaarbare wijze ontrafeld worden. “Gehoornde Man”' toont dat suggestie en non-verbale communicatie sterker zijn dan we durven geloven.

 

diest,park,natuur,straattheater,kunst

park cerckel 7.jpg

                           Wil je meer zien van de "gehoornde man", klik hier.

 

14-05-11

Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk in bruine ijzerzandsteen, gebouwd in Demergotiek-stijl, typisch voor de streek. De kerk dateert uit de 14de-15de eeuw. De renaissancespits beheerst met zijn 84 meter hoge toren het uitzicht van de stad.

aarschot,kerk,beeldhouwwerk,kunst

kerk 2.jpg

kerk 3.jpg

kerk 4.jpg

kerk 5.jpg

kerk 6.jpg

kerk 7.jpg

Sint Rochusbeeld  (kunstenaar: Roland Rens). De heilige Rochus werd geboren in het zuidfranse Montpellier. Na de dood van zijn  welstellende ouders schonk hij al zijn bezittingen weg aan de armen en vertrok hij op pelgrimstocht naar Rome. Onderweg ontmoette hij vele pestlijders die hij genas door gebed en kruisteken. Zelf bleef hij evenmin van de vreselijke ziekte gespaard. In de zestiende en de zeventiende eeuw werd Sint-Rochus ook in Aarschot aanroepen tegen de Zwarte Dood, die de stad verschillende keren teisterde. Toen Aarschot werd bevrijd van de ziekte, werd aanvankelijk het stadhuis met kaarsjes verlicht op de vooravond van de naamdag van Sint-Rochus. Rond 1850 raakte die traditie meer verspreid en groeide de Sint-Rochusverlichting uit tot een feeëriek schouwspel (bron : damiaaninstituut)

kerk 8.jpg

kerk 9.jpg

 

11-05-11

Begijnhof Aarschot

Dit begijnhof werd gesticht in 1251 maar werd in 1543 haast volledig door brand vernield. Het werd heropgebouwd in 1610-1671. De in 1999 gerestaureerde begijnhofhuisjes tonen nog de traditionele Brabantse bak- en zandsteenarchitectuur uit de zeventiende eeuw.

 begijnhof 1.jpg

begijnhof 2.jpg

begijnhof 3.jpg

begijnhof 4.jpg

"Het Paar" : de beeldhouwer (Mark Macken) zocht zijn inspiratie bij de oudere echtparen die in de begijnhofhuisjes wonen.

begijnhof 5.jpg

begijnhof 6.jpg

begijnhof 7.jpg

16-04-11

In het spoor van Rubens

De tentoonstelling "In het spoor van Rubens" heeft als bedoeling het oeuvre de kunstenaar Pieter-Jozef Verhaghen (1728-1811) opnieuw onder de loep te nemen, in optimale conditie te brengen en aan het publiek voor te stellen. Hij is ongetwijfeld één van de meest bekwame schilders van zijn tijdvak, en heeft bovendien een heel uitgebreid oeuvre nagelaten. In zijn tijd was Verhaghen één van de weinige Vlaamse schilders die internationaal op bijval kon rekenen. Hij werd de eerste schilder van keizerin Maria-Theresia van Oostenrijk en kreeg zo de kans om naar Italie en Wenen te reizen. Ook in Brabant genoot hij een groot prestige en voerde hij veel opdrachten uit voor burgerlijke en kerkelijke overheden. De tentoonstelling is te bezichtigen in het Stedelijk Museum Aarschot tot 12 juni 2011.

in het spoor van rubens 1.jpg

Borstbeeld van Pieter-Jozef Verhaghen, gemaakt door Maarten Ceulemans 

in het spoor van rubens 2.jpg

in het spoor van rubens 3.jpg

in het spoor van rubens 4.jpg

in het spoor van rubens 5.jpg

18:23 Gepost door in kunst | Permalink | Commentaren (15) | Tags: kunst, museum, aarschot |  Facebook |

10-02-11

Beeldhouwwerk in hout

Organische sculpturen en abstract-figuurlijk beeldhouwwerk in hout, gemaakt door Koen Wisse uit Tremelo.

ambacht 3a.jpg

ambacht 8.jpg

ambacht 11.jpg

 

15:10 Gepost door in kunst | Permalink | Commentaren (21) | Tags: kunst, beeldhouwwerk |  Facebook |