08-02-15

De oude molen

DE OUDE MOLEN OP DE BERG

 

De oorspronkelijke molen dateert waarschijnlijk van 1301.Toen behoorde de molen tot de graaf van Loon, de toenmalige heer van Tessenderlo. In 1336 werd de molen aan de abt van Averbode geschonken. Nadien is de molen verschillende keren terug opgebouwd en weer afgebroken na hevige stormen. De huidige molen dateert van het midden van de 18de eeuw. De molen, het molenhuis en de omliggende gronden werden in 1981 door de gemeente aangekocht. De restauratie gebeurde in 1990 op vrijwillige basis en met sponsoring door de v.z.w. Molenvrienden. Sindsdien is de molen regelmatig in werking. 

 

molen 1.JPG

molen 2.JPG

molen 3.JPG

molen 4.JPG

molen 5.JPG

molen 6.JPG

16-11-13

Heimolen

Deze foto's zijn genomen in het domein Molenheide gelegen in Langdorp, Aarschot. Echt een aanrader om eens te bezoeken. Voor geinteresseerden die de molen aan de binnenkant willen bezoeken of graag meer weten over deze molen moet je zeker de info eens lezen.

Voor meer info klik je hier

 

Heimolen - kopie.jpg

IMG_9462 - kopie.jpg

IMG_9502-001 - kopie.jpg

28-09-13

De Witte Molen

De Witte Molen werd in 1920 gebouwd ter vervanging van een houten molen die bij het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 in brand gestoken werd door de Duitsers bij de slag om Ourodenberg. Sinds 1954 maakte hij deel uit van een horecazaak waar Rocco Granata zijn eerste optredens deed en zijn wereldhit 'Marina' in première voor een publiek zong. De molen is sinds 1994 beschermd als monument. Momenteel is die echter in verkommerde staat. Op vraag van Onroerend Erfgoed Vlaanderen zal de molen worden gerestaureerd.

IMG_2721.JPG

aarschot, sunset aan molen.JPG

02-12-11

De Beddermolen

De Beddermolen in Tongerlo stond al enkele jaren te koop. Deze molen, die oorspronkelijk als abdijmolen fungeerde, werd in 1683 gebouwd als een houten windmolen met open voet. Ongeveer 2,5 eeuw later, in 1943, werd hij beschermd als monument. Deze klassering werd echter opgeheven toen de molen in 1963 door een blikseminslag nagenoeg volledig vernietigd werd. Ook na de heropbouw van de molen in 1981 bleef hij gedeclasseerd. Het oude molenaarshuis, de bijgebouwen en het omliggende landschap waren wel beschermd. De vzw Kempens Landschap, die ook de molens in het landschap veilig wil stellen en beschermen, heeft in september 2011 de molen aangekocht. Zo is deze molen nu weer opnieuw beschermd als monument.

beddermolen 1a.jpg

beddermolen 2.jpg

beddermolen 3.jpg

beddermolen 4.jpg

beddermolen 5.jpg

beddermolen 6.jpg

beddermolen 8.jpg

beddermolen 9.jpg

beddermolen 10.jpg

18:03 Gepost door in molens | Permalink | Commentaren (33) | Tags: tongerlo, beddermolen, molen |  Facebook |

15-08-11

Molenheide

Woensdag 10 augustus maakten we een wandeling in het natuurgebied “Molenheide” te Langdorp (Aarschot). We startten aan de Heimolen, een staakmolen uit 1662. Ook in het natuurgebied zelf heb je een mooi uitzicht op deze molen. Van de eens zo uitgestrekte heide op de zanderige bodem van Gijmel rest er slechts een klein stukje op de Molenheide. Dit landschap bestaat hier nog dankzij het werk van natuurbeherende organisaties. De smalle paadjes leidden je door dit prachtig stukje natuur.

molenheide 1.jpg

molenheide 2.jpg

molenheide 3.jpg

molenheide 4.jpg

molenheide 5.jpg

molenheide 6.jpg

molenheide 7.jpg

molenheide 8.jpg

molenheide 9.jpg

molenheide 10.jpg

molenheide 11.jpg

molenheide 12.jpg

 

02-08-11

Molens

Keesesmolen, Kasterlee

Standaardmolen uit 1650. De molen stond eerder op de Retiebaan, maar waaide in 1922 om en werd dan vervangen door een identieke standaardmolen uit Heist-op-den-Berg door Cornelius 'Cees' Van Laer. De molen verhuist uiteindelijk naar de Geelsebaan waar hij nooit meer werkt.

Keesesmolen, Kasterlee.jpg

Molen van ’t Veld, Geel

Deze houten windmolen werd in 1796 opgericht in het gehucht Achterheide in Heist-op-den-Berg en in 1823 overgebracht naar het Geelse Elsum. Teveel buren en te weinig wind brachten het voortbestaan van de houten standaardmolen van Elsum echter in gevaar. Na een opmerkelijke verhuisoperatie in 1993 kreeg deze monumentale brok industrieel erfgoed uitzicht op een nieuw leven langs de Zeggendijk op Geel-Ten Aard. Hij draait en maalt als weleer op een vier meter hoge molenwal. 

molen van 't veld, Geel.jpg

Molen van Terlo, Kasterlee

De Oostmolen of Molen van Terlo is een vroegere korenmolen, die nu dienst doet als vakantiewoning. De molen werd gebouwd in 1801 en is sinds 18 oktober 1943 een beschermd monument.

Molen ven Terlo, Kasterlee.jpg

17:47 Gepost door in molens | Permalink | Commentaren (28) | Tags: molen, geel, kasterlee |  Facebook |

27-07-11

Watermolen Zichem

Deze watermolen met metalen onderslagrad op de Demer, 50 meter ten noorden van de kerk van Zichem, werd gebouwd in 1758. Het huidig gebouw dateert uit 1771 en onderging regelmatig wijzigingen. Helaas is het waterrad nu van de Demer afgesneden, zodat draaien onmogelijk is geworden. De borden aan de muur herinneren nog aan de 'Stuw Zichem'. De 'Grote' molen werd enkele jaren geleden grondig gerestaureerd door de huidige eigenaars. In het gebouw is nu een woning en dokterspraktijk gevestigd. Op 2 maart 1994 werd de molen beschermd als monument en als dorpsgezicht. De molen werd vooral beroemd als decor voor de verfilmingen van 'De Witte', het bekende boek van Ernest Claes.(foto's van 6 juli)

watermolen zichem 1.jpg

watermolen zichem 2.jpg

watermolen zichem 3.jpg

watermolen zichem 4.jpg

watermolen zichem 5.jpg

watermolen zichem 6.jpg